Stairway to heaven

01 נוב

Stairway to heaven

בלוג הברזל No Response

לפני כחצי שנה פנו אלינו זוג אדריכליות בבקשה שנתכנן עבורן אלמנט מעוצב מרכזי אחד ללובי של בניין מגורים חדש. האדריכליות קיבלו תקציב מצומצם מאוד ובקשה מן הלקוח ליצור לובי יוקרתי שיעלה את מחיר הדירות בבניין החדש ויסייע במכירתן. ההיגיון של האדריכליות היה להשקיע את כל התקציב (כמעט) באלמנט אחד מרכזי שיהיה כל כך מרשים, מתאים ונכון ככה שהוא ישנה את כל התחושה, השפה והמראה של הלובי והבניין כולו. הבקשה של האדריכליות מיד הזכירה לנו פרוייקט אחר.

מעקה מדרגות בחיתוך בלייזר

משרד האדריכלים Steven Holl Architects נבחר על ידי הדיקאן והסגל של הפקולטה למדעים ולאמנויות של אוניברסיטת ניו יורק NYU לתכנן את שיפוצו של מבנה מ 1890 שישמש את הפקולטה לפילוסופיה של האוניברסיטה. אז נכון, בפרוייקט הזה לא כל התקציב הושקע באלמנט מרכזי אחד ונכון שלא מדובר בתקציב צנוע מלכתחילה ובכל זאת, יש אלמנט אחד במבנה החדש שמכתיב את כל השפה והתחושה של המבנה.

2007913NYU_ 0114

הפקולטה החדשה הוקמה במבנה היסטורי המוגדר כמבנה לשימור; השיפוץ כלל עבודות אך ורק בפנים המבנה בעוד מבחוץ הוא נותר כפי שהיה.

2007913NYU_ 0269

לאחר השלמת השיפוץ הפקולטה לפילוסופיה מתקיימת במבנה משלה ולא "מתארחת" בקמפוס הגדול של האוניברסיטה. והתוצאה הסופית היא מבנה בעל שפה ואופי ברורים שמבדלים את מבנה הפקולטה לפילוסופיה מיתר המבנים בסביבה בכלל ומיתר הפקולטאות באוניברסיטה בפרט.

2b9fc5dbabad5d8ca1a168f2961d5de2

הרעיון מאחורי עיצוב הפנים שהציעו האדריכלים הוא לארגן את כל החללים ( כ- 2800 מ"ר) סביב מוטיבים של אור ושל חומר.

2007913NYU_ 0210

בקומת הקרקע של המבנה שמשמשת את כל הפקולטות באוניברסיטה הוקם אודיטוריום חדש מחופה עץ ובעל רצפת פרקט. ביתר הקומות ישנם משרדים, ספריה וכיתות לימוד של הפקולטה לפיסלוסופיה. החדרים צבועים בטקסטורות ובגוונים שונים של שחור ולבן כמחווה למאמרו של הפילוסוף האוסטרי לודוויג ויטנגשטיין.

1374721089

אבל, ליבו של הבניין וליבו של העיצוב כולו הוא במקום הכי לא צפוי.  גרם מדרגות מרכזי אחד וחלון גג בדוגמת חורים בגדלים ובפיזור משתנים מחברים את כל 6 הקומות של המבנה ויוצרים משחקי אור שמשתנים עם שעות היום בהתאם לעונות השנה. דוגמת החורים ממשיכה גם לכיוון חלק מן הקירות הגובלים בגרם המדרגות ויוצרים המשכיות וזרימה. המעקה, כמו גם חיפוי הקירות עשויים פלטות מתכת שנחתכו בלייזר. תכנון ממוחשב מקדמי וייצור דיגיטלי הכרחיים על מנת להיות בטוחים שהמראה הסופי יהיה רציף ואחיד ועל מנת לחסוך עלויות הקמה.

img_0367

גרם המדרגות הוא מרכז החיים של המבנה והוא שמגדיר אותו. פינות ישיבה ללימוד או למפגש חברתי ממוקמות בשני קצות גרם המדרגות.

e345b7100868ad761c84abd9208e6384

אלמנט פשוט וסטטי, לכאורה, הופך לחי ודינמי הודות לתנועת הסטודנטים ואנשי הסגל והודות לפריזמות לסינון אור השמש שיוצרות אפקטים של אור וצבע על הקירות ועל גרם המדרגות.

2007913NYU_ 0123

על מנת ליצור שפה אחידה וייחודית בכל המבנה, במשרד האדריכלים ירדו לפרטים הקטנים ביותר ועיצבו גם את הריהוט, גופי התאורה ואפילו את הווים לתליית המעילים וידיות הדלתות. "מבחינתי, מבנים של אוניברסיטה צריכים לאפשר אינטראקציות בין סטודנטים לאנשי סגל. אני שמח שאנשי האוניברסיטה שיתפו פעולה והסכימו להרחיב את גישת העיצוב שלהם ולכלול את גרם המדרגות המיוחד שלנו שכעת מהווה עמוד השדרה של הבניין" מעיד האדריכל, סטיבן הול, בסיום הפרוייקט

11591909405_63481840a2_b

לפעמים, מרוב השקעה ב"קישוטים" וניסיונות להכניס הרבה במעט מגיעים למצב שמרוב עצים לא רואים את היער. אפשר לעיתים להספק בהשקעת אנרגיה באלמנט פשוט ובנאלי, לכאורה, שאם מבצעים אותו נכון יכול להפוך, כאמור, לעמוד השדרה של הפרוייקט כולו.

לאותן אדריכליות, אגב, תיכננו פרגולה שגולשת אל הקיר המרכזי של הלובי והופכת לספסלי ישיבה ואדניות…….



0 תגובה

האם תרצה להצטרף לדיון ? אל תהסס להוסיף תגובה!

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

באפשרותך להשתמש בקודים של HTML בתגובה: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ביקור חולים 18 באוקטובר 2015 (עדיין) עיר האורות 22 בנובמבר 2015