שק של סנטימנטים

22 אוג

שק של סנטימנטים

בלוג הברזל, חיפוי מבנים No Response

הריסתו של גשר מעריב הזכירה לכולנו שסנטימנטים הם לא רק כלפי בני אנוש.

Everyman Theatre

תיאטרון Everyman בליברפול הוא מוסד בעל חשיבות מיוחדת בתרבותה של העיר. תחילתו במאה ה 19 במבנה כנסייה שהוסב לתיאטרון. במשך השנים הוא היה מרכז חשוב לתרבות, מפגשים חברתיים ואפילו למחאות פוליטיוות אך ככל שעברו השנים, מבנה התיאטרון המקורי לא יכול היה לספק יותר את העלייה בכמות ההופעות והקהל שפקד את המקום. חשיבותו הסנטימנטלית של התיאטרון המקורי הפכה את ההחלטה להרוס אותו ולבנות מבנה חדש להחלטה אמיצה אך עם זאת מאתגרת.

vil_8074

משרד האדריכלים Haworth Tompkins קיבל על עצמו את המשימה לעדכן את מבנה התיאטרון ולהקים תחתיו מבנה שמצד אחד יהיה מודרני, מתקדם טכנולוגית וגמיש' אך יחד עם זאת ישמור על אופיו המיוחד של התיאטרון כמקום ידידותי ונגיש. דרישתם של אנשי התיאטרון הייתה כי המבנה החדש ישדר את עקרונות התיאטרון של הכללה תרבותית, מעורבות קהילתית ויצירתיות מקומית.

vil_8395

"האתגר הגדול ביותר היה ל"קבל את אישורם" של כל אלה שפחדו שאופיו של Everyman יאבד במבנה החדש" אומר מנהל הפרוייקט מטעם משרד האדריכלים. "בתיאטרון המקורי הייתה אווירה לא רשמית ולא מחייבת, לא הרגשת צורך להתלבש באופן מיוחד על מנת להכנס אליו אך יחד עם זאת יכולת בקלות ללבוש חליפת ערב אם זה מה שרצית. זו האווירה שניסינו לשמר גם במבנה החדש"

portada

המבנה החדש ממוקם על אותו המגרש בו היה התיאטרון הישן. הוא נמצא בין שני מבנים לשימור מן המאות ה 18 וה 19.

VIL_8109A

בגלל גיאומטריית המגרש, כל החללים הציבוריים בתיאטרון מאורגנים ברמה של חצאי קומות שהמעבר ביניהן הוא לאורך "טיילת" מעוגלת שמובילה מעלה ממפלס הרחוב ועד אל האודיטוריום החדש.

vil_8609

כחלק מהרצון לשמור על אופיו של הבניין זהירות מיוחדת ננקטה בעת פירוק המבנה הישן. הלבנים שהרכיבו את קירות הכנסייה בה ישב התיאטרון נשמרו' והיום, במבנה החדש הן משמשות כחיפוי הקירות הפנימי שלאורך כל הטיילת וכן על קירות האודיטוריום המחודש.

vil_0269b

בחלקו החיצוני של המבנה הקירות בנויים מלבנים אדומות, חומר הבנייה המקובל באזור. ארבע ארובות המיועדות לאיוורור ולזרימת אוויר מבליטות את המבנה אך יחד עם זאת מטמיעות אותו בסביבתו הותיקה יותר של מבני תעשייה מן המאה ה 19 .

vil_0498

שלט אלקטרוני אדום גדול מהווה פרשנות מודרנית לשלט המקורי של הבניין. בבניין חדרי חזרות, אולפן הקלטות ואפילו חדר עבודה לתסריטאים ולכותבים שמשקיף מלמעלה על המבואה המרכזית בבניין.

vil_0553

חדר נוסף מיועד לקבוצת התיאטרון הקהילתי הצעיר של התיאטרון. לאורך כל תהליך התכנון והבנייה, עמותה מקומית לנגישות וידאה כי המבנה יהיה נגיש גם לנכים ולמוגבלים. מעבר למספר פרסי עיצוב בהם זכה המבנה הא גם עומד בסטנדרטים מחמירים להגדרת מבנה אקולוגי ירוק (דבר לא אופנייני למבנה ציבור בסדר גודל כזה). הסבר קצר בסרטון הבא:

;

כחלק מהיות התיאטרון קהילתי, אמן מקומי אחראי לציור התקרה הגדול במבואת הכניסה של התיאטרון ואמן מקומי אחר עיצב מחדש את הפונטים של שלט הכניסה לתיאטרון. את האלמנט החדשני והקהילתי ביותר במבנה המשופץ ניתן לראות בחזית המערבית הראשית של הבניין. עבודת אמנות בקנה מידה ענק מורכבת מתריסי הרמוניקה ממתכת שעליהם נחתכו בחיתוך לייזר דמויותיהם של 105 מתושבי ליברפול. עבודת האמנות נעשתה בשיתוף עם הצלם המקומי Dan Kenyon. התמונות צולמו במהלך מספר אירועים חברתיים שנערכו בכל רחבי העיר ככה שהמצולמים ייצגו את כל שכבות האוכלוסייה בעיר. כעת חזיתו של אחד המבנים החשובים תרבותית לליברפול מציג, הלכה למעשה, את תושבי העיר על כל גווניהם.

vil_8678

התוכנית המקורית שהוצעה לשיפוץ המבנה כללה בנייה יקרה בהרבה שכללה, בין היתר, גם את העברת המבנה למגרש חדש. האדריכלים לא "נבהלו" מהצורך להקים בניין חדש ומודרני אך עם מחווה לישן ולמוכר. עולם ישן עד היסוד נחריבה? לא הפעם! בחירת חומרים איכותיים אך פשוטים כגון בטון חשוף, ברזל ועץ יוצרת מבנה דינמי וחי שישנה את פניו עם השנים ועם השימוש. חלודה (מן הסוג הטוב) תתפתח על חלקי המתכת, הבטון והלבנים יישחקו עם הזמן, העץ יתכהה. כמו העיר, כך גם התיאטרון שלה הוא דבר חי ודינמי.

vil_0590

ומה יגידו כל הסנטימנטלים שכבר לא יעברו עם האופניים בכל יום מתחת לגשר מעריב?

 



0 תגובה

האם תרצה להצטרף לדיון ? אל תהסס להוסיף תגובה!

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

באפשרותך להשתמש בקודים של HTML בתגובה: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

אדריכלות (לא) שמרנית 16 באוגוסט 2015 קרניז זכוכית credit_ext_1_lej אדריכלות קהילתית 29 באוגוסט 2015